Ethiopië en koffie zijn hecht met elkaar verweven. In Afrika wordt nergens per hoofd van de bevolking zoveel koffie gedronken dan in dit land. Ongeveer de helft van de koffie wordt geëxporteerd, de rest wordt door de Ethiopiers zelf geconsumeerd.  De cultuur van het koffiedrinken is eeuwen geleden ook in Ethiopie ontstaan, zoals de bekende geschiedenis van de geitenhoeder ‘Kaldi’ ons vertelt. Zonder dit voorval zou ons dagelijkse ‘bakkie’ misschien nog steeds niet hebben bestaan . De koffiecultuur, die tegenwoordig in elk land van de wereld te vinden is,  hebben we aan Ethiopië te danken.

De Ethiopische traditionele koffie ceremonie thuis (L) én op het werk (R)

De oorsprong van de Arabica koffie plant is Ethiopië. Van nature groeit deze koffiesoort hier al duizenden jaren. Er bestaan vele rassen binnen de Arabica, en ca. 90 % van de genetische variabiliteit van Arabica koffie bevindt zich in Ethiopie.  Vanuit Ethiopie is het koffie drinken indertijd eerst in de Arabische wereld populair geworden en later via koloniale mogendheden vanuit Jemen over de wereld verspreid.  Koffie wordt nu in zo’n 40 landen wereldwijd verbouwd.   

Een ‘oer-koffie-boom’ midden in het Kaffa natuurreservaat

Arabica en Rubusta zijn de twee economisch belangrijkste soorten waarvan koffie wereldwijd gedronken wordt.  Arabica koffie groeit bij voorkeur in de hoger gelegen gebieden, liefst onder halfschaduw omstandigheden, terwijl Robusta in lager gelegen tropische gebieden kan groeien. Alom lijkt Arabica koffie het meest gewaardeerd te zijn. Arabica koffie uit hooggelegen gebieden met natuurlijke schaduw (van bomen)  wordt gekenmerkt door een mildere smaak en een lager cafeïne-gehalte.